Syrjäytymisen merkit ilmassa

Monet syrjäytymisen riskitekijöistä kehittyvät varhain ja merkit ovat nähtävissä jo vaippaiässä. Mitä pidemmälle koulutuspolkua ihminen pääsee, sitä todennäköisemmin hän työllistyy, voi hyvin ja elää pitkän elämän. Silti joidenkin matka tyssää. Pitäisikö syrjäytymiskeskustelu aloittaa kokonaan alusta ja kysyä, miten yhteiskunta on onnistunut tehtävässään?

Haastattelu

“Ongelmiin puututaan vasta, kun on pakko”

Ville Venesmäki, 27, on ollut koko aikuisikänsä joko sairauslomalla tai määräaikaisella työkyvyttömyyseläkkeellä. Syrjäytymiseen johtanut polku alkoi nuorena.

Artikkeli

Syrjässä koulutuspolulta

Sanotaan, että koulutus ehkäisee syrjäytymistä. Missä vaiheessa koulutuspolkua osa silti putoaa, osa ei? Aina selvitti syrjäytymisen riskipaikkoja ja ratkaisuja.

Video

Mitä on syrjäytyminen?

Köyhyystutkija Maria Ohisalo pohtii syrjäytymisen riskitekijöitä ja kertoo, mikä nykyisessä syrjäytymiskeskustelussa on vikana.

Graafi

Graafi: Syrjäytymisen riskipaikat eri elämänvaiheissa

Aikajana kuvaa syrjäytymisen riskipaikat eri elämänvaiheissa. Asiantuntijoiden näkemys on, että kasautuvan huono-osaisuuden kierre pitäisi katkaista viimeistään teini-iässä.

Näkökulma

Hyvinvoinnin paradoksi

Syrjäytyminen rinnastetaan huono-osaisuuteen ja pahoinvointiin. Kuitenkin tavat, joilla puhumme yksilön hyvinvoinnista ja onnellisuudesta samalla myös tuottavat pahoinvointia, kirjoittaa Esko Harni.