TEEMA Poikkeuskevät 2020

Historiaa koronan aikaan

Turkulainen toimittaja Saara Paatero kertoo, miten lapsiperheen mielikuvitusta testattiin kevään liikkumisrajoitusten aikana.

Teksti: Saara Paatero

Koronarajoitukset voimassa ja perhe sisällä. Miten ihmeessä tästä selvitään?

Tämä oli tunnelma keväällä, kun kouluun, harrastuksiin ja muihin ohjelmiin tuli tauko ja perheemme jäi kotiin. Oli yllättäen keksittävä uutta tekemistä, mutta lapsiperheen mielikuvitus joutui rajoitusten vuoksi välillä äärimmilleen.

Me, kuten suuri osa muustakin kansasta, valitsimme tällöin harrastukseksi ulkoilun. Myös paikallishistoria kiinnosti meitä. Lopulta löysimme Turun seudulta useita paikkoja, joissa emme olleet ennen käyneet.

Kävimme perheen kanssa retkellä talvisodan aikaan rakennetuilla ilmatorjuntabunkkereilla. Sotien aikana nämä ja muut Turussa sijaitsevat bunkkerit puolustivat kaupunkia, mutta nykyisin ne on maalattu omatoimisesti uusiksi.

Minua kiehtoi betonisten bunkkereiden historia, lapsia puolestaan värikkäät graffitit.

Paikka sopi hyvin eväiden syömiseen ja kaupungin ihmettelyyn. Korona-aika oli tuonut muitakin tähän samaan pieneen metsikköön. Tavallisen, arkisen paikallishistorian keskellä oli yllättäviäkin kohtaamisia. Paikalla oli isovanhempia lapsineen sekä nuoria, jotka koristelivat bunkkereita taas uusilla kuvioilla.

Kuljimme bunkkereille pyörillä, kuten tänä vuonna usein muutenkin.

Pyöräillessä olen ihmetellyt kaupunkiluonnon kauneutta, kuten erikoisia puita tai pieniä oravia.

Tavallisesti kuljen paljon bussilla, mutta nyt olen vältellyt julkisia kulkuvälineitä. Koronapelko on saanut minut liikkumaan enemmän. Korona ja sen pelko saavat lähteä ajallaan, mutta liikkumisen muutoksen toivon jäävän pysyväksi.

Ulkoilu on tuonut uusia näkökulmia myös tuttuihin kohteisiin, kuten Aurajokirantaan. Siellä olen katsellut kaikessa rauhassa ulkoapäin jokirannan nähtävyyksiä, kuten Tuomiokirkkoa ja historiallisia laivoja.

Kaupungilla yksittäisistä taloista on löytynyt kiinnostavaa arkkitehtuuria tai laattoja, joka kertovat rakennusten historiasta.

Jopa hautausmaalta olen löytänyt uusia kävelyreittejä. Hautausmaiden vanhat puolet ovat kiinnostavia, sillä vanhat hautakivet kertovat menneistä ihmisistä yllättävän paljon.

Monet kaupungin kohteet ovat näkyvillä, mutta kiireen keskellä ihmisiltä piilossa. Viime kevään pysähdys toi mahdollisuuden rauhoittaa tahtia.

Olen huomannut korona-aikana, että elämää voi elää aiemmasta poikkeavalla tavalla ilman, että kaikesta rakkaasta pitää luopua.

Historiaa rakastava humanisti löytää siten kaupunkihistoriaa korona-ajan keskeltäkin.