TEEMA Miesten ystävyys

Mies, näin elät 100-vuotiaaksi

Haluatko pitkän elämän? Kannattaa hankkia ystävä.

Teksti: Annu Griñan Kuva: Karoliina Knuuti

Suomessa järjestetään vuosittain äijäjooga- ja mieskokkikursseja, mutta miesten houkutteleminen opintoihin on työlästä.

Vain joka neljäs vapaan sivistystyön eli esimerkiksi kansalaisopistojen ja kesäyliopistojen asiakkaista on miehiä.

Opistojen penkkiä kuluttavat pääsääntöisesti keski-ikäiset naiset.

Miksi sukupuolijakaumasta tulisi olla huolissaan?

Omaehtoinen opiskelu on monella paikkakunnalla helpoin tapa luoda uusia tuttavuuksia. Lukuisat ystävyydet ovat saaneet alkunsa yhteisestä harrastuksesta. Kansalaisopistot ovat kuin isoja olohuoneita, joissa paitsi opitaan, myös seurustellaan.

Etenkin miehille yhdessä tekeminen on tärkeää. Se on vastapainoa työlle, jossa usein ollaan yksin tietokoneen ääressä.

Tutkijat ovat toistuvasti osoittaneet, että hyvät, syvät ystävyyssuhteet lisäävät tyytyväisyyttä elämään. Läheiset ihmissuhteet jopa pidentävät elinikää, väittää psykologi Susan Pinker. Hän tutki, miksi italialaisella Sardinian saarella eletään 100-vuotiaiksi, ja selittäväksi tekijäksi nousi toisista huolehtiminen.

Suomalaisten miesten elinajanodote on pohjolan lyhin. Syynä ovat elintavat. Viime vuonna poikien elinajanodote lyheni ensimmäistä kertaa 20 vuoteen. Muutos on pieni, ja pidemmällä aikavälillä miehet ovat kirineet tilastollisesti vanhemmaksi eläviä naapurikansoja kiinni.

Mutta olisipa kiinnostavaa vertailla, miten miesten väliset ystävyyssuhteet vaikuttavat elinikään, etenkin idässä ja Kainuussa, missä ero miesten ja naisten elinajanodotteen välillä on edelleen maan suurin.

Pohjois-Karjala-projekti poisti 1990-luvulla tupakan, suolan ja voin miesten ruokavaliosta. Mikä projekti toisi ystävät, keskustelut ja herkkyyden siihen tilalle?