TEEMA Poikkeuskevät 2020

Epätodennäköinen yhdistelmä

Suvi Auvinen ja Pekka Sauri demonstroivat radio-ohjelmassaan, miten eri tavalla asioista ajattelevat ihmiset voivat keskustella rakentavasti. He itse ovat siitä elävä esimerkki.

Twitteristä se lähti. Vuosikausia pyörineestä Yölinjasta tuttua Pekka Sauria toivottiin jossain keskustelussa takaisin radioon, ja anarkistina tunnettu Suvi Auvinen tarttui täkyyn. ”Meidän pitäisi tehdä yhteinen ohjelma”, hän twiittasi, ja Sauri vastasi: ”Talk me into it, puhu minut mukaan”.

– Minua kiehtoi se, että olemme epätodennäköinen yhdistelmä: eri sukupuoli, eri sukupolvi ja erilainen tausta, Pekalla on vahva on puoluepoliittinen kytkös ja minulla ei, Pekka tunnetaan rakentavana keskustelijana ja minua ehkä ei, Auvinen sanoo.

Ohjelman Auvinen ja Sauri kantava ajatus syntyi juuri tästä. Auvinen ja Sauri ovat ne somemaailman kuuluisat ääripäät, mutta he haluavat tunnin mittaisissa ohjelmissaan osoittaa, miten käydään kunnioittavaa keskustelua.

Saurin mielestä tämä on se taito, jota nykymaailman rakentamisessa tarvitaan.

– 2020-luvun kansanvalistus on sen demonstroimista, miten keskustelu- ja argumentaatioprosesseja voidaan käydä rakentavasti, hän linjaa.

Keskustelu on ratkaisuja tärkeämpää

Radio Helsingin tuottaman ohjelman piti alkaa vasta syksyllä, mutta koronan vuoksi kaksikko otti varaslähdön ja teki kolme lähetystä jo keväällä. Kysymyksiä toivottiin yleisöltä somen kautta, ja niitä tuli paljon.

– Toisaalta kysyttiin, tuleeko nyt lama ja sota ja toisaalta, että saako murehtia Flow-festarien peruuntumisesta. Keskustelua käytiin siis hyvin monenlaisista aiheista. Tämä kuvaa ihmisen elämän kokonaisuutta: isot ja pienet asiat pohdituttavat yhtenä vyyhtinä, Suvi Auvinen sanoo.

Ohjelman konseptiin kuuluu, että kysymyksiä käsitellään, mutta vastauksia ei välttämättä tarjota.

– Ratkaisuja tärkeämpää on keskustelu, emmehän ole kaikkien alojen asiantuntijoita. Kuuntelemme toistemme näkemyksiä aidosta mielenkiinnosta sitä kohtaan, että noinkin voi ajatella, Auvinen toteaa.

Kuvassa Pekka Sauri ja Suivi Auvinen.

Pekka Sauri ja Suvi Auvinen toivovat nimikko-ohjelmaansa paljon sellaista keskusteltavaa, josta he ovat lähtökohtaisesti eri mieltä.

Erimielisyyttä ei tarvitse pelätä

Kevään korona-aiheisissa ohjelmissa mielipide-eroja ei vielä syntynyt kovin paljon. Keskustelijat pyrkivät pikemminkin levottomuuden vähentämiseen, kun koko aihepiirin ympärillä tuntui vallitsevan suuri epätietoisuus. Kysymyksistä välittyi se, että ihmiset ovat huolissaan.

– Yritimme olla puoskaroimatta ja ryhtymättä epidemiologeiksi. Korostimme vastuullisuusnäkökulmaa. Välillä se oli vaikeaa, Pekka Sauri sanoo.

Suvi Auvinen muistaa yhden aiheen, jossa tietynlainen vastakkainasettelu syntyi. Kantokykyä käsitelleessä lähetyksessä tuli esille kysymys työtehosta. Hän oli itse sitä mieltä, että työnantaja ei mitenkään voi odottaa ihmisiltä koronan aikana täyttä työtehoa, mutta Sauri kyseenalaisti: miksi ei?

– Ei ollut tullut mieleenikään, että joku ajattelisi, että työtehon pitäisi olla poikkeustilan aikana entisellään. Juuri tällaiset asiat ovat kiinnostavia: toinen haastaa kohdassa, jota itse pidin itsestään selvänä. Se antaa uutta ajateltavaa, Auvinen sanoo.

Hänestä tässä ollaan sivistyksen ytimessä.

– Sivistys on sitä, että tullaan yhteisen asian äärelle ja kuunnellaan toista kunnioittavasti, vaikka oltaisiin eri mieltä. Mitä enemmän tiedämme siitä, mihin toisen ajattelu perustuu, sitä vaikeampi on vihata häntä.

Vuorovaikutusta pitää harjoitella

Kunnioittavuudesta on nykykeskustelussa usein pulaa, mutta sitä Auvinen ja Sauri eivät allekirjoita, että sivistys olisi jotenkin rappiolla. Pekka Saurin mielestä se on nykyään suorastaan mainioissa kantimissa: jo nuoret ihmiset tietävät maailmasta valtavasti. Sen sijaan uudenlainen vuorovaikutuksen maailma vaatii totuttelua.

– Ennen digiviestinnän aikakautta sivistyneistö eli omassa maailmassaan, keskusteli keskenään ja taputteli toisiaan olkapäälle. On aivan ennenkokematonta, että kaikki voivat osallistua keskusteluun. Siitä seuraa se, että aina joku pöyristyy, kun joku sanoi tuolla tavalla ja käytti tuollaista kieltä, hän sanoo.

Tosiasia on, että erilaisten ihmisten välinen keskustelu on aina ennalta-arvaamatonta, pelottavaakin. Suvi Auvinen muistuttaa, että se kuuluu asiaan.

– Keskustelussa on aina tietty vaaran tuntu, kun et tiedä, mitä toinen sanoo. Mutta on ok, että ei ole aina mielipidettä, eikä ajatusten tarvitse olla valmiita. On ok myös vaihtaa mielipidettä, jos toisella on paremmat perustelut.

Ohjelmassa jännitystä lisää se, että kaikkia aiheita Auvinen ja Sauri eivät ole voineet suunnitella etukäteen. Joka lähetyksessä he vastaavat myös yhteen Radio Helsingin toimituksen valitsemaan yllätyskysymykseen.

Isoja aiheita toivotaan

Syksyn ohjelmissa pysähdytään edelleen pohtimaan kuulijoiden lähettämiä kysymyksiä. Lähetysten teemat päätetään niiden perusteella, ja kysyä voi mitä vain.

– Meille on tullut esimerkiksi kysymys siitä, miksi kebab-pizzerioissa laitetaan aina ruoan päälle sitä punaista kastiketta, vaikka kukaan ei tykkää siitä, Suvi Auvinen paljastaa.

Laajempiakin aiheita on kuitenkin odotettavissa. Molemmat keskustelijat toivovat, että syksylle löytyy paljon sellaista keskusteltavaa, josta he ovat lähtökohtaisesti eri mieltä.

– Haluaisin käsittelyyn kunnianhimoisia ja isoja teemoja. Vain jos olemme aidosti eri mieltä, voimme demonstroida sitä, miten keskustelua voidaan käydä eri positioista ajautumatta räksytykseen, Pekka Sauri toteaa.

Lähetä kysymyksesi

  • Auvinen ja Sauri kuunneltavissa Radio Helsingin sivuilla podcast-taltiointina.
  • Uudet ohjelmat alkavat syksyllä 2020.
  • Kysymyksiä voi lähettää osoitteeseen: auvinenjasauri(a)radiohelsinki.fi.
  • Ohjelman tarjoavat Ainan kustantaja Kansanvalistusseura sekä Erätauko-säätiö.