TEEMA Taidetta ilman ideaaleja

Gallup: Mihin taidetta tarvitaan?

Kysyimme kansalaisilta, mihin taidetta oikein tarvitaan. Vastaukset koskettivat.

Teksti: Annu Griñan Kuvat: Karoliina Knuuti

.

– Taidetta on monenlaista, mutta se pitää ihmisiä järjissään ja on rentoutumiskeino, tapa irtaantua arjesta.

Paula Suonikko ja Aisyah (5 kk), Hyvinkää.

– Ensiksikin, taide on osa länsimaista kulttuuria ja yleissivistystä. Se tuo ihmisille hyvinvointia ja nautintoa. Olisi aika tylsää, jos koko ajan pitäisi olla konkreettinen ja tuottava. Kuten ruumiin nautintoja, myös muille aisteille tarvitaan iloa ja kauneutta.

Sam Parkkonen, Helsinki.

– Minulle taide ainakin lisää onnellisuutta.

Riikka Karppinen, Järvenpää.

– Aika perustavanlaatuinen kysymys. Mietin, miltä maailma näyttäisi ilman taidetta. Emme olisi saavuttaneet kaikkea, mitä nyt, ja olisimme jumiutuneet paikoilleen. Taide on kautta aikain ollut keino rikkoa ja siirtää rajoja. Esimerkiksi renessanssin aikaan samat ihmiset ovat olleet sekä tieteen että taiteen tekijöitä. Se on mahdollistanut meidän kehityksen.

Juha-Pekka Repo, Helsinki.

– Taide vaikuttaa ajatusmaailmaani, mielialaani ja hyvintointiini. Suvussani on kuvataiteilijoita, kuvanveistäjiä ja puuseppiä. Itse sisustan kotia ja rakastan kaikkea kaunista. Aivan kauheaa, jos taidetta ei olisi.

Pirjo Eklund, Helsinki.

– Taidetta tarvitaan miellyttämään ihmisiä. On aina mukavampaa, kun on nätimpää.

Aulis Tolvanen, Joutseno.

Lue myös:

Pirkko Saisio: “Kohuista huolimatta pitää uskaltaa toimia”

Taiteen merkitystä etsimässä

Tutkijat: “Taidekasvatusta pitäisi saada läpi elämän”

Kommentti: “Jos taide ei ole vapaa, demokratia voi kehnosti”